Hva er forskjellen på B96 og BE førerkort?

Hva er forskjellen på B96 og BE førerkort?

Når man vurderer å ta tilhengerlappen, kan det være forvirrende å navigere i de ulike førerkortkategoriene som finnes. To av de mest vanlige tilhengerkortene er B96 og BE. Men hva er egentlig forskjellen på disse to førerkortene?

B96 eller BE?

B96 og BE førerkort gir begge rett til å kjøre med tilhengere, men det er noen viktige forskjeller å merke seg. B96 ekspanderer førerkortet ditt til å tillate kjøring av tilhengere som overstiger tillatt totalvekt for vanlige B-førerkort. Med B96 får du også en viss mengde ekstra totalvekt å forskyve på hengeren i forhold til B-førerkortet.

Mens B96 er en utvidelse av førerkortet ditt, er BE derimot et eget førerkort som lar deg kjøre med tyngre tilhengere. Hvis du velger å ta BE førerkortet, vil dette være det eneste førerkortet du trenger for å kjøre med alle typer tilhengere, uavhengig av hengervekt og totalvekt. Dette gir deg større fleksibilitet og muligheten til å trekke tyngre laster med komfort og trygghet.

B96 FørerkortBE Førerkort
Maksimal tillatt totalvekt (bil + tilhenger)4 250 kg​​Ingen vektbegrensning på bil og tilhengers vognkort​​
TreningskravMinst 7 timer obligatorisk opplæring uten ny praktisk kjøretest​​Minst 7 timer opplæring, pluss en praktisk kjøretest​​
OpplæringsinnholdGrunnleggende ferdigheter i kjøring og rygging med tilhenger, kobling og frakobling av tilhenger, og sikkerhetskontroll​Lignende opplæringsinnhold som B96, med en ekstra praktisk kjøretest som inkluderer oppgaver som å snu, parkere, og rygge med tilhenger​
Ytterligere KursObligatorisk 2-timers kurs i lastesikring og merking, og 3-timers sikkerhetskurs på veien​Lignende kurs som B96, med et ekstra krav om praktisk kjøretest​
Praktisk kjøretestIkke nødvendig​​Nødvendig, utført ved en fører- og kjøretøy lisensieringskontor, med ulike oppgaver som skal utføres uten hjelp​

En annen vesentlig forskjell er kravene for å få førerkortene. For B96 trenger du kun fylt 18 år, vanlig førerkort og gjennomgå ett kurs på 7 timer. Dette gjør at B96 er en mer overkommelig og hurtigere løsning for mange som trenger å kjøre med tyngre tilhengere, men som ikke ønsker å ta et helt nytt førerkort.

På den andre siden krever BE-førerkortet at du er fylt 18 år og har bestått en teoretisk og praktisk førerprøve for klasse BE. Denne førerprøven innebærer å vise ferdigheter og kunnskap i håndtering av tilhengere, inkludert rygging og manøvrering. Selv om det kan være noe mer tidkrevende og kostbart å oppnå BE førerkortet, får du til gjengjeld større frihet og fleksibilitet når det kommer til tilhengervekter og laster du kan trekke.

Til slutt er det viktig å merke seg at ved å ha BE førerkort, vil man som regel kunne bruke dette til å kjøre biler som er godkjent for B klasse (personbil) og B96 klasse samtidig. Dette er en praktisk fordel hvis man både ønsker å kjøre tilhenger og personbil uten å måtte bytte førerkort.

Hva kan du ha på slep med B96 førerkort?

Med et B96 førerkort får du utvidet mulighet til å trekke tyngre tilhengere enn hva vanlig B-førerkort tillater. Ifølge regelverket kan du med B96 førerkortet trekke tilhengere med en tillatt totalvekt på opptil 4 250 kg, i tillegg til bilens tillatte totalvekt. Det betyr at du kan kjøre med relativt store og tunge tilhengere, som for eksempel en stor campingvogn eller en hestehenger. For å få B96 førerkortet trenger du kun å gjennomføre et kurs på 7 timer, og det er dermed en relativt enkel og rask løsning for å kunne kjøre med tyngre tilhengere.

Hva kan du ha på slep med BE førerkort?

Med et BE førerkort har du ingen begrensninger når det kommer til tilhengervekter. Du kan kjøre med tilhengere som har en tillatt totalvekt som overskrider 3 500 kg, i tillegg til bilens tillatte totalvekt. Dette gir deg større fleksibilitet og muligheten til å kjøre med enda tyngre tilhengere, som for eksempel store lastebilhengere eller større båthengere. For å få BE førerkortet må du gjennomføre en teoretisk og praktisk førerprøve for klasse BE, som inkluderer testing av dine ferdigheter og kunnskap i håndtering av tilhengere.

Prisforskjell på BE og B96 førerkort

For B96 førerkortet kan prisen for 7 timers opplæring ligge mellom 3500 og 6000 kroner, avhengig av trafikkskole og eventuelle tilleggskostnader som kursmateriell eller administrasjonsgebyrer. Prisen kan variere, men det er vanlig at B96 førerkortet er relativt rimeligere enn BE førerkortet.

Når det gjelder BE førerkortet, er kostnaden ofte høyere på grunn av den mer omfattende opplæringen og kravet om førerprøve. Kostnadene kan variere fra 10 000 til 20 000 kroner, avhengig av trafikkskole og antall kjøretimer du trenger. Det er imidlertid viktig å huske at dette kun er estimerte priser, og at det kan være lurt å sjekke med flere trafikkskoler for å få en mer nøyaktig prisoversikt.

Teoripriser:

  • Personbil med tilhenger (BE) – 1 060 kr
  • Personbil med tilhenger (B96) – 360 kr

Slik er prosessen for B96 førerkort:

  1. For B96 lappen må du kun ta oppkjøring og bestå 7 timer med obligatorisk opplæring hos godkjent trafikkskole. Med B96 kan du kjøre personbil og en tilhenger som til sammen har en vekt på 4 250 kg.
  2. Del to består av grunnleggende opplæring i hvordan du bruker bilen med en tilhenger. Her skal vi koble tilhenger til og fra, rygge og gjøre vriene manøvrer med tilhenger på slep.
  3. Del tre består av kjøring ute i trafikken med tilhenger koblet til, her skal du teste dine ferdigheter ute i trafikken med en kjørelærer som kan dokumentere prosessen.
  4. Siste trinn kalles “Avsluttende opplæring” På dette stadiet bør du allerede ha ferdighetene til å kjøre trygt med henger, forhindre utglidning, og vite hvordan du manøvrerer bilen med tilhenger – spesielt i trange områder som for eksempel smale gater i Oslo.

Prosessen for BE førerkortet er ganske identisk, hovedforskjellen er at det krever en ny oppkjøring på slutten. Det er også en liten prisforskjell, og en større forskjell i antall timer du må legge inn i selve prosessen.