Lurer du på hva langkjøring er, hvor mye det koster og hvordan det foregår i praksis? I denne artikkelen skal vi ta deg gjennom alt du trenger å vite om langkjøring, og hvordan du kan forberede deg til denne dagen.
Den store guiden: Slik får du lappen
Vi har gjort det enklest mulig for deg - Les vår store guide på førerkort klasse B.
Slik får du bil lappenFor å få førerkort, må man gjennom 4 trinn i den obligatoriske opplæringen. Disse trinnene er
På trinn 4, den avsluttende opplæringen, skal man blant annet gjennom det som kalles for langkjøring. Langkjøring er akkurat det navnet tilsier, en lengre kjøretur. På denne kjøreturen skal man kjøre lengre enn man gjør ved en vanlig kjøretime, og målet er å kjenne på hvordan det er å kjøre lengre strekning, og hvordan det kan påvirke konsentrasjonen. I tillegg skal man øve på forbikjøring, og å bli forbikjørt, samt å navigere seg frem til ulike steder man ikke kjenner til. Poenget er å bli kjent med alle typer situasjoner man kan komme borti som fører i trafikken.
Langkjøring er en del av kurset «obligatorisk sikkerhetskurs på veg», som en del av trinn 4 i opplæringen. Sikkerhetskurset gjennomføres sammen med kjørelærer, og man bør ha godt grunnlag fra de tidligere trinnene i opplæringen før man setter ut på en lengre tur – ideelt sett skal man nesten være klar for å ta oppkjøringen på dette nivået. Sikkerhetskurset varer i totalt 13 timer, og inneholder flere deler;
Gjennom kurset skal man videreutvikle sin forståelse for risiko ved bilkjøring, motvirke ulykker ved utforkjøring og forbikjøring og ha evnen til å vurdere deg selv som fører.
{{cta}}
På trinn 4 er du mest sannsynlig allerede godt inne i kjøreopplæringen sammen med en valgt trafikkskole. Selv om prisene varierer fra kjøreskole til kjøreskole, er det like så viktig å finne en skole som gir god kvalitet på opplæringen og som gjør at du føler deg trygg bak rattet.
Du kan også øvelseskjøre så mye du vil privat, og øve på å kjøre lengre turer sammen med en godkjent ledsager. Ledsageren må være over 25 år, og hatt det aktuelle førerkortet sammenhengende i minst 5 år. På denne måten vil du kanskje føle deg bedre forberedt til kjøretimen med trafikkskolen, og mer avslappet i forhold til hva du skal gjennom.
Langkjøringen foregår enten alene eller sammen med andre elever, og ruten dere skal kjøre kan være veldig forskjellig. Noen kjører lengre ruter til storbyer, mens andre kjører mest på landevei. Dette er opp til trafikkskolen og kjørelæreren, og det er ingen fasit på hvor man skal kjøre. Man må derfor være forberedt på mange ulike terreng og trafikkmiljø. Dersom du føler deg usikker og gjerne vil vite kjøreruten i forkant, kan du ta kontakt med den aktuelle trafikkskolen for å få svar på dette. Ofte kan man bli spurt om å kjøre etter GPS eller ut fra instrukser fra kjørelærer, slik at man lærer å navigere seg frem i områder hvor man er mindre kjent.
Det er også inkludert pauser i langkjøringen, slik at man kan få mat og drikke ved behov. Det er også mulig å be om en kort pause, dersom man føler seg sliten eller trenger å strekke på bena. Det er viktig å ta pauser ved behov, for å opprettholde god sikkerhet i trafikken – både for deg selv og andre trafikanter. Man skal alltid stoppe dersom man føler seg sløv eller trøtt bak rattet.
Prisen på langkjøring varierer stort mellom ulike trafikkskoler, men utgjør likevel en stor andel av kostnadene ved førerkort. Noen skoler har det inkludert i det som kalles for «sikkerhetskurs på veg», og tar en totalpris for alt sammen. Da koster det omtrent 9000,- kroner totalt. Mens andre skoler har dette som en egen utgiftspost, og tar rundt 5000,- kroner for langkjøring. Da er det viktig å huske på at det kommer flere utgifter i tillegg, som eksempelvis teorikurs, og man må betale for flere dager med kjøring.
Nesten alle kjøreskoler i Norge kan hjelpe deg med langkjøring. Dette er en del av førerkort klasse B pakken som alle med Klasse-B inkluderer. Under ser du fire store trafikkskoler som tilbyr langkjøring med flere avdelinger over hele Norge.
Langkjøringen er en del av det som kalles obligatorisk sikkerhetskurs på veg, og er en del av den avsluttende opplæringen. Her er målet å kunne kjøre selvstendig, og å øve seg på lengre kjøreturer bak rattet. På dette trinnet skal man også lære om forbikjøring, risiko ved bilkjøring og å motvirke ulykker som kan oppstå. På langkjøringen skal man ideelt sett være så godt som klar for oppkjøringen, og timen handler mer om å øve seg på ulike situasjoner, og å reflektere over seg selv som fører.
Ring vårt nummer - Vi kobler deg til lokal kjøreskole
Tjenesten er helt gratis og dekker hele Norge.
97 33 88 99
Få et godt tilbud fra en kjøreskole
Helt gratis
Helt uforpliktende
Få flere konkurrerende tilbud