Hvordan får jeg lappen til tilhenger og hvor mye koster det? I denne artikkelen skal vi ta deg gjennom alt du behøver å vite om førerkort til tilhenger i de ulike klassene.
Tilhengerlappen for de ulike førerkortklassene
Her følger en oversikt over de ulike klassene du kan kjøre opp til tilhenger i, og hvilke regler og begrensninger som gjelder for den enkelte.
Klasse BE og B96– Personbil med tilhenger
Med Klasse BE kan du kjøre personbil og trekke en tilhenger med en tillatt totalvekt mellom 750 kg og 3500 kg. Du må være minst 18 år, og ha førerkort til klasse B (personbil) fra før av, for å kunne kjøre opp til klasse BE. Du kan i tillegg kjøre traktor og motorredskap på maks 25 000 kg og med en hastighet på maks 40 km/t.
Dersom du tok førerkort til klasse BE før 19. januar 2013, kan du trekke tilhenger uansett hva den tillatte totalvekten er. På førerkortet ditt er dette markert med kode 79.06.
Med Klasse B96 kan du trekke det samme som du kan med bare klasse B, men kan i tillegg kjøre bil med tilhenger med inntil 4250 kg i totalvekt.
Les også: Hva er forskjellen på Klasse BE & B96?
Forskjellen på hvilken tilhenger du kan trekke med BE og B96, kommer an på størrelsen på henger og bil. Du kan bruke denne tilhengerkalkulatoren for å sjekke hvor mye vekt bilen din kan trekke: https://www.vegvesen.no/kjoretoy/eie-og-vedlikeholde/tilhenger/tilhengerkalkulator/
Klasse C1E – Lett lastebil med tilhenger
Du må være minst 18 år, og ha førerkort til klasse C1 fra før av, for å kunne kjøre opp til klasse C1E. Med førerkort til lett lastebil med tilhenger, kan du trekke tilhenger med en tillatt totalvekt på maks 750 kg. Du kan trekke tyngre tilhenger enn dette, dersom totalvekten for lastebil og tilhenger ikke overstiger 12 000 kg.
Med førerkort til klasse C1, får du også førerkort til klasse BE (personbil med tilhenger).
Du kan også kjøre traktor og motorredskap med en tillatt totalvekt på maks 7 500 kg. Det er ingen begrensning på hvor fort de kan kjøre.
Klasse CE – Lastebil med tilhenger
Du må være minst 21 år, og ha førerkort for klasse C (lastebil), for å kunne kjøre opp til klasse CE. Du kan være yngre enn 21 år, dersom du har starte på eller fullført yrkessjåførutdanning (YSK).
Med klasse CE, kan du kjøre lastebil og trekke en tilhenger med en tillatt totalvekt på over 750 kg. Du får også førerkort til klasse C1E (lett lastebil med tilhenger), og BE (personbil med tilhenger), i tillegg til at du kan kjøre traktor og motorredskap.
Klasse D1E – Minibuss med tilhenger
Du må være minst 21 år, og ha førerkort til klasse D1 (minibuss) fra før av, for å kunne kjøre opp til minibuss med tilhenger. Du kan være yngre enn 21 år, dersom du har starte på eller fullført yrkessjåførutdanning (YSK).
Du kan trekke en tilhenger med en tillatt totalvekt på over 750 kg. Du får også førerkort til klasse BE (personbil med tilhenger).
Dersom du har førerkort for klasse C1 (lett lastebil) og D1 (minibuss), og kjører opp til klasse C1E (lett lastebil med tilhenger), får du automatisk også førerkort til klasse D1E.
Klasse DE – Buss med tilhenger
Du må være minst 24 år, og ha førerkort til klasse D (buss) fra før av, for å kunne få tilhengerlappen til buss. Du kan være yngre enn 24 år, dersom du har starte på eller fullført yrkessjåførkompetanse (YSK).
Du kan trekke tilhenger bak bussen, med en tillatt totalvekt på over 750 kg. Du får også førerkort til klasse D1E (minibuss med tilhenger), og klasse BE (personbil med tilhenger) med dette førerkortet.
Dersom du har førerkort for klasse C (lastebil) og D (buss), og kjører opp til klasse CE (lastebil med tilhenger), får du automatisk også førerkort til klasse DE.
Hvilken kjøreskoler tilbyr førerkortet på tilhenger?
Under ser du Norges største trafikkskoler som kan hjelpe deg med førerkortet på tilhenger.
Hvordan få hengerlappen?
For å få førerkort til tilhenger for en av klassene over, må du først og fremst ha førerkortet til hovedklassen fra før av. Altså, skal du kjøre opp til tilhenger for personbil, må du ha førerkort til personbil først.
Deretter skal du gjennom grunnleggende opplæring, hvor du lærer å kjøre med tilhenger, koble den til og fra kjøretøyet, hvordan rygge med tilhenger og hvordan foreta en sikkerhetskontroll. Opplæringen gjør du hos en trafikkskole, men du kan også øvelseskjøre privat. Du må gjennom en trinnvurderingstime før du kan gå videre til neste trinn av opplæringen.
Neste del av opplæringen, består av en trafikal del. Her skal du lære å kjøre sikkert og selvstendig med tilhenger, i variert trafikk. Du lærer å vurdere snuplasser, snumåter og hvordan kjøre tydelig og effektivt. Her må du også gjennom en trinnvurderingstime, før du kan gå videre til den avsluttende opplæringen.
I siste del av opplæringen er målet å kunne kjøre med tilhenger på en ansvarlig måte, i god samhandling med andre trafikanter. Du skal kunne å kjøre med lav risiko, motvirke ulykker og være bevisst på hvordan du kan forbedre deg som fører også etter at du har kjørt opp. Du skal også gjennom noen obligatoriske kurs på slutten av opplæringen. Disse varierer noe ettersom hvilken tilhengerklasse du kjører opp til. For tilhenger til personbil, trenger du sikkerhetskurs på veg og kurs i sikring og merking av last. Men dersom du kjører opp til tilhenger til lastebil, må du også gjennom sikkerhetskurs på bane.
Du kan lese mer om hvilke kurs du må gjennom i de ulike førerkortklassene her: https://www.vegvesen.no/forerkort/ta-forerkort/veien-til-forerkortet/
På oppkjøringen skal du koble til tilhengeren og utføre kontroll før kjøringen. Du får også en oppgave som går på sikkerhetskontroll før du skal kjøre. Her kan du bli bedt om å kontrollere lys, bremser eller lignende. Deretter skal du kjøre i omtrent 40 minutter i varierte trafikkmiljø, før du til slutt skal koble av tilhengeren igjen. Du kan i løpet av kjøreturen bli bedt om å snu, rygge og parkere. Du får resultatet av oppkjøringen med en gang du er ferdig.
Hva koster det å få hengerlappen?
Prisen for å kjøre opp til tilhenger varierer stort ut fra hvilket kjøretøy det er snakk om. Det å kjøre opp til personbil med tilhenger er for eksempel mye billigere enn å kjøre opp til lastebil med tilhenger. Her følger et priseksempel på kostnader du kan forvente ved oppkjøring til klasse BE (personbil med tilhenger) og CE (lastebil med tilhenger).
For klasse BE, personbil med tilhenger, koster en kjøretime rundt 850,- kroner. Sikkerhetskurs på veg koster rundt 2800,- kroner, og lastsikringskurs koster rundt 1300,- kroner. Leie av bil til oppkjøringen koster rundt 2300,- kroner.
For klasse CE, lastebil med tilhenger, koster en kjøretime rundt 1500,- kroner. Sikkerhetskurs på veg koster rundt 14 000,- kroner. Sikkerhetskurs på bane koster rundt 9000,- kroner. Teorikurs for klasse CE koster rundt 3800,- kroner. Leie av bil til oppkjøringen koster rundt 4000,- kroner.
Noen trafikkskoler har pakkepriser på den obligatoriske opplæringen. For eksempel kan du få opplæringen til klasse CE for omtrent 23 000,- kroner totalt. Dette inkluderer kun de obligatoriske delene, og ikke eventuelle ekstra kjøretimer.
Dersom du ønsker å få et nøyaktig prisestimat på hva det vil koste deg å kjøre opp til tilhenger, ta kontakt med en trafikkskole i nærheten av deg.